sobota 30. ledna 2016

Druhý díl Trilogie Chaos je na úplně jiné úrovni, než ten první

Pokud mě nezaujme první díl knižní série, většinou ji nechám být. K druhému dílu Trilogie Chaos (Chaos Walking), kterou jsem začala číst skoro před dvěma lety, jsem se ale nakonec přece jen dostala a nestačila jsem se divit, jak je dobrý. (Recenze obsahuje spoilery na první díl!)


Trilogie Chaos se odehrává v Novém světě, což je lidmi nově osídlená planeta. Všichni muži (a zvířata) na ní mají takzvaný Hluk - všichni mohou slyšet jejich myšlenky. Hlavní postavou je dvanácti-/třináctiletý Todd Hewitt, který byl většinu svého života ve městě Prentisstownu přesvědčený, že ženy vymřely. Pak se ale setká s Violou, která se na planetu dostala v průzkumné lodi nových osadníků, a společně v prvním dílu Hlas nože (The Knife of Never Letting Go) prchají před prentisstownskou armádou do jediného většího města na planetě, Havenu.

Příběh skončil ve chvíli, kdy Todd donesl do Havenu vážně zraněnou Violu a současně zjistil, že armáda je předstihla, Haven se jí vzdal a starosta Prentiss se jmenoval prezidentem. Todd se starostovi vzdal za to, že zachrání Violu. V Temném ráji (The Ask and the Answer) se tak vlastně stal jeho rukojmím. Nejenže musí pracovat pro svého nepřítele, ještě k tomu nemá ani moc nadějí na to, že by to mohlo být jinak. Viola se zatím dostávána opačnou stranu - do léčebného domu, kde se uzdraví a pod vedením drsné paní Coylové se začne cvičit na léčitelku. Starostova opatření jako třeba segregace mužů a žen se ale nesetkají s pochopením a postupně se začne formovat ozbrojený odpor. Ve městě se tak vykrystalizují dvě frakce - rebelové (Odpověď/The Answer) a přívrženci starosty/prezidenta (Otázka/The Ask). A Viola a Todd jsou na opačných stranách.

Politika & psychologické hry

Oproti Hlasu nože je tohle úplně jiný level. Po všech stránkách: od vývoje postav, přes gradaci příběhu až po psychologické hry starosty Prentisse (a v menší míře i paní Coylové). Především mi hodně sedlo střídání Todda a Violy jako vypravěčů. Patricku Nessovi se podařilo vytvořit komplexní osobnosti s vyhraněným a uvěřitelným způsobem uvažování (a to nejenom v hlavních postavách, ale i v těch vedlejších). Jejich pohledy se přesně doplňují a jsou ještě silnější v těch několika chvílích, kdy se obě ústřední postavy setkají. Přesto jsem si je ale pořád nedokázala nějak víc oblíbit (i když Todda mám asi ráda o maličko víc). A pokud nemám ráda hlavní postavy, můj prožitek z knihy je prostě menší. Bez ohledu na to, jak zajímavý je děj sám o sobě.

A příběh je to opravdu dobrý, plný těžkých témat pramenících ze samotného faktu osídlení nové planety, na které je jen pár tisícovek lidí. Kdo je bude vést? A jak? Co si vybrat, když ani jedna možnost není správná? A kdo to vlastně určí? V Novém světě prostě není čas na jemnost nebo cit. Lidé jdou tam, kde je moc. Ale kdo to moc má? A jak se její rozložení změní ve chvíli, kdy na planetě přistane nová osadnická loď? A kromě toho samozřejmě příběh Todda, který ve své nové práci čím dál víc upadá do apatie, a Violy, která se stává součástí Odpovědi, ale má pořád víc otázek. Oba jsou ale odhodlaní znovu se setkat, a tentokrát už se nerozdělit. (Samotný vztah Todda a Violy je hodně zvláštně načrtnutý. Jeho vývoj jsem v příběhu vůbec nezaznamenala, ale zdá se být dost silný na to, že je jim třináct. Takže Patrick Ness si neodpustil prvek klišé, jak jsem doufala v prvním díle.)

Hodnocení: 3,75/5

Goodreads
Patrick Ness: Temný ráj (The Ask and the Answer)
Nakladatelství Jota, 2011, první vydání
Překlad Jan Kozák

úterý 12. ledna 2016

Dívka ve vlaku je supernapínavý thriller z londýnského předměstí

Občas vůbec není na škodu vykročit mimo svoje osvědčené žánry. Právě tak jsem objevila Dívku ve vlaku, která loni dokonce vyhrála Goodreads Choice Awards jako nejlepší thriller.


Rachel Watsonová jezdí každý den do Londýna vlakem, který po cestě pokaždé zastavuje na stejném místě. Odtud už několik měsíců pozoruje mladé manžele, kteří bydlí v jednom z viktoriánských domků u trati. Pojmenuje je Jason a Jess a vybásní si celý jejich šťastný život. Jednoho dne ale spatří Jess s jiným mužem. A pak zjistí, že Jess se ve skutečnosti jmenuje Megan Hipwellová a je nezvěstná.

Příběh vypráví v první osobě převážně Rachel, takže byste si možná mysleli, že si na ni rychle uděláte názor. Paula Hawkins je ale skvělá v tom, jak pomalu informace dávkuje. V každé kapitole, každém dni se něco málo dozvíte, ale trvá dlouho, než si dáte dohromady všechny střípky Rachelina příběhu. A všechno se samozřejmě odehrává na pozadí Meganina zmizení, o němž se v novinách den co den objevují nové zprávy. Do děje samozřejmě zasáhne víc postav, ale nerada bych prozrazovala víc, než je v oficiální anotaci, protože vás nechci připravit o to napínání a čekání na to, kdy se už konečně dozvíte víc. Ani jedna z postav ale není nijak moc sympatická - ani když chápete jejich důvody k tomu, co dělají.

Jakmile ale autorka odhalí (skoro) všechno o Rachel, příběh už se soustředí hlavně na vyšetřování. Vzhledem k tomu, že podezřelých moc není, jsem už v jeho průběhu začala tušit, kdo by mohl být pachatel. A konec mě pak mírně zklamal, protože jsem ho sice odhadla správně, ale vysvětlení k jeho pohnutkám se Paula Hawkins neobtěžovala moc vysvětlovat. A pak to skončilo a mohla jsem jenom přemýšlet, jestli to bylo schválně, nebo ne. Určitě to nebyl ten odzbrojující závěr typu Gone Girl, ke které někteří Dívku ve vlaku přirovnávají.

Dívka ve vlaku je příběh jedné chvíle, kdy nemůžete jít spát, protože prostě musíte vědět, co se stane dál a jak to skončí. Vzrušení z příběhu opadá úměrně době, která uplynula od momentu, kdy jste ho dočetli (u mě je to právě týden). Ale to vůbec nevadí, protože napínavé je to neuvěřitelně. (Pokaždé, když jsem se do knížky začetla v autobusu nebo metru, jsem málem zapomněla vystoupit!) A právě pro těch pár vzrušujících hodin, kdy si s vámi autorka hraje a vy prostě potřebujete vědět víc, Dívka ve vlaku stojí za to!

Hodnocení: 4/5

Goodreads
Paula Hawkins: Dievča vo vlaku (The Girl on the Train)
Nakladatelství Slovart, 2015
Překlad Patrick Frank

pátek 8. ledna 2016

Knižní výzva na rok 2016

Je docela troufalé dávat si speciální knižní výzvu, když jsem tu na Goodreads ani jednou nesplnila a na nepřečtené knihy sice mám TBR jar, ale nikdy se mi nelíbí to, co si vylosuju, a vezmu si něco jiného. Ale už hrozně dlouho jsem to chtěla zkusit!

Prošla jsem všechny možné knižní výzvy na Pinterestu a blozích a nakonec jsem si vybrala tohle knižní bingo, kde je 25 knih. Koluje různě po internetu, ale vystopovala jsem ho k tomuhle článku na Huffington Postu z roku 2014. V nabídce je taky YA bingo, ale do toho nejdu, YA budu číst dost i tak (a 50 knih by už na mě bylo moc stresující!).


V průběhu roku tu budu zaznamenávat, když se mi povede přečíst knížku z některé kategorie.

A book with more than 500 pages: Last Sacrifice/Poslední oběť (Richelle Mead)
A forgotten classic:
A book that became a movie: Nadějné vyhlídky/Great Expectations (Charles Dickens)
A book published this year:
A book with a number in the title: Cestikon: 7 pravidel pro chytré a levné cestování (Václav Papoušek)
A book written by someone under thirty: Throne of Glass/Skleněný trůn (Sarah J. Maas)
A book with non-human characters: Clockwork Angel/Mechanický anděl (Cassandra Clare) 
A funny book: Is Everyone Hanging Out Without Me (And Other Concerns) (Mindy Kaling)
A book by a female author: Cesta pustinou/Savage Drift (Emmy Laybourne) 
A book with a mystery: Dívka ve vlaku/The Girl on the Train (Paula Hawkins)
A book with a one-word title: Ticho/Silence (Becca Fitzpatrick)
A book of short stories:
Free square:
A book set on a different continent: Amy a Roger: Na cestě/Amy and Roger's Epic Detour (Morgan Matson)
A book of non-fiction: STOP - Světové tažení ochmelky Poláčka z Prahy do Ohňové země (Tomáš Poláček)
The first book by a favourite author:

A book you heard about online: Všechno, úplně všechno/Everything, Everything (Nicola Yoon)
A best-selling book: Než jsem tě poznala/Me Before You (Jojo Moyes)
A book based on a true story: Abych přežila/In Order to Live (Yeonmi Park)
A book at the bottom of your to be read pile:
A book your friend loves:
A book that scares you:
A book that is more than 10 years old:
The second book in a series: Temný ráj/The Ask and the Answer (Patrick Ness)
A book with a blue cover: Všechny malé zázraky/All the Bright Places (Jennifer Niven)

Dáváte si taky knižní výzvy? Zkusíte se mnou tohle bingo?

úterý 5. ledna 2016

Skvělý příběh, který by měl být radši filmem

Svět je rozdělený podle barvy krve. Stříbrní vládnou - mají nadpřirozené schopnosti a žijí v bohatství. Rudí jsou méněcenní - žijí v chudobě a jsou posíláni prolévat krev ve válce Stříbrných.


Mare Barrowová žije v Rudé vesnici. Její bratři jsou na frontě a otec je válečný invalida. Příjem rodiny obstarává jenom její sestra Gisa, a Mare se snaží přilepšit své rodině aspoň drobnými krádežemi. Když jejímu nejlepšímu kamarádovi Kilornovi hrozí odvod na frontu, Mare chce udělat všechno, aby ho od skoro jisté smrti uchránila. A pak se ocitne v královském paláci. Radím vám dobře, abyste si nečetli anotaci, protože prozrazuje část hlavní zápletky. Nechte se překvapit, protože to opravdu stojí za to!

Skvělá zápletka, zpracování trochu pokulhává

Hlavní postavy jsou napsané dobře. Nezamilovala jsem si je, ale fandila jsem jim - nejvíc Mare, protože u většiny ostatních jsem moc nevěděla, co si o nich myslet. Mare nesedí na místě a nečeká, až se něco bude dít (i když by ji by pro to ve svém Rudém životě měla všechny předpoklady). Pouští se do nových a riskantních věcí, chybuje, někdy se nechá unést emocemi, ale pokračuje dál. Jejím hnacím motorem je vztah k rodině a potažmo i příslušnost k Rudým. Skoro všichni Stříbrní jsou chladní, vzdálení a nadřazení - autorka se prostě postará, abyste je neměli rádi a aby bylo jasné, kdo je "dobrý" a kdo "zlý". Zápletka je zato i přes ne úplně plynulé zpracování vymyšlená skvěle, plná dvorských intrik a postav, které na stůl nevyložily všechny karty. Vůbec nic jsem neuhodla předem a na konci jsem byla pořádně překvapená.

Victoria Aveyard měla skvělý nápad. Tím víc mě mrzelo, jak trapně jednoduše některé klíčové části děje vyzněly. Tak třeba: Norta (tedy království, ve kterém se příbeh odehrává) je sto (!) let ve válce se sousedním královstvím. Pokud pro to není v dalším dílu nějaké hodně dobré vysvětlení, nechápu, jak je něco takového možné, když tam pořád posílají nové a nové vojáky. A taky všechno okolo skupiny povstalců. Sice má údajně plno členů, ale její hierarchie je naprosto podivuhodná - vstoupíte do ní jeden den, a další už jste zainteresovaní do těch nejdůležitějších plánů. Naplánovat cokoliv jim trvá tak dva dny, a všeho se účastní pořád stejných pár lidí.

Proč bude Rudá královna výborná ve filmu

Když jsem začala číst, bylo mi to jasné. Tohle je the next big thing, nová young adult série, která všechny poblázní. Od první stránky se mi příběh odvíjel před očima jako film. Pak jsem ale zjistila, že by skutečně fungoval mnohem líp jako film než jako kniha, což pro ni asi není moc dobrá vizitka. Proč? Chudé Rudé vesnice, královský palác, luxus vedle chudoby, šlechtické oblečení, superschopnosti Stříbrných - to všechno by se skvěle vyjímalo na stříbrném plátně. Komplexnost toho světa autorka zachytila jenom v náznacích. A současně by tenhle formát eliminoval některé ne právě povedené dialogy, různé ne moc fascinující postřehy Mare ("měl v očích oheň") anebo některé části děje, jejichž naplánování by reálně zabralo ne pár dnů (tedy třeba jednu kapitolu), ale týdnů (tohle zkracování času ve filmech zdaleka nevypadá tak divně jako v knize).

České vydání Rudé královny (s krásnou původní obálkou!) se objevilo ve stejný rok jako to originální. Bohužel. Tak velké množství chyb už jsem dlouho v knize neviděla. Působila na mě dojmem, že vůbec neprošla korekturou. Téměř na každé dvojstraně chybí písmenko nebo je sloveso v jiném tvaru, několikrát jsem dokonce narazila na chybu ve shodě podmětu s přísudkem (děti byli)! Překlad samotný mi připadal hodně kostrbatý (vadilo mi třeba časté používání slov nicméně nebo stejně tak - jako). Mrzelo mě to, protože to hodně rušilo plynulost čtení. Je vážně otravné, když čekáte na nějaké dramatické odhalení a praští vás do očí nějaká chyba v textu nebo nepřirozený dialog, ve kterém přesně rozpoznáte jeho anglický předobraz.

Rudá královna je skvělý příběh, který možná neohromí jako kniha, ale jsem si jistá, že ohromí jako film, který se už připravuje (!). Přináší úplně nový dystopický svět, který mě strašně zaujal a chci o něm vědět víc, zajímavé postavy a taky zápletku, z níž se vám bude (zvlášť na konci) tajit dech. Druhý díl série vychází pod názvem Glass Sword 9. února 2016!

Hodnocení: 3,5/5

Goodreads
Victoria Aveyard: Rudá královna (Red Queen)
Nakladatelství CooBoo, 2015, první vydání
Překlad Alžběta Kalinová

pondělí 4. ledna 2016

3 nejlepší za rok 2015

I letos vám přináším svoje roční shrnutí. Co se mi líbilo v roce 2014, najdete tady!

Kniha: Gone with the Wind / Jih proti severu (Margaret Mitchell)
V téhle knize je toho tolik. Válka, neštěstí, přátelství, hlad, emoce, láska, peníze, přitažlivost, zklamání, smrt, pokrytectví, krása, nenávist, oddanost. Je tolik úhlů, ze kterých můžete Jih proti severu vnímat. Je to úžasný válečný román, který navždycky pozměnil můj náhled na americkou občanskou válku. Je to kniha s hlavní hrdinkou, která je neuvěřitelně odhodlaná, ale současně taky bezcitná. Je to příběh o konci jedné doby a začátku jiné. Je o lásce ve všech podobách. A hlavně je to příběh o tom, že vždycky na nás čeká nový den


Film: Boyhood / Chlapectví
Naprosto autentický film o jednom dospívání. Natáčel se 12 let a scénář se upravoval tak, jak šel čas. A co je na něm nejlepší? Nemá jasnou pointu. Nemá jasný konec. Život prostě plyne bez toho, abychom řešili, jaký měla smysl každá jednotlivá událost. Život není film s jasně daným scénářem. Improvizujeme a občas nemáme tušení, co zrovna děláme. A přesně takové je Chlapectví. Plynoucí.


Seriál: Labyrint
Žádný nový seriál jsem v roce 2015 sledovat nezačala. Pokračovala jsem v těch, co už sleduju delší dobu (hlavně Lost!). Na podzim se ale objevilo něco skvělého a bylo to české! Labyrint je detektivní série s mysteriózním laděním, která mi opravdu sedla. Velmi pomalé poodhalování vraha, skvělé budování napětí a množství dobrých hlášek. Nechybí ani osobní život hlavních detektivů, který tam podle mě byl trochu navíc. Prý se už chystá pokračování!


Přeju vám hodně dobrých příběhů v roce 2016!
(Obrázky: weheartit.com a MediaGuru)