neděle 31. května 2015

Jak prokrastinovat

Už je to pár let, co jsem slyšela slovo prokrastinace a zjistila, že přesně tohle dělám, akorát jsem to neuměla pojmenovat. Vrchol prokrastinačního úsilí přichází ve chvílích, kdy je nejvíc práce. Takže u mě ve zkouškovém období, které je teď v plném proudu. K mému velkému překvapení se mi ale zatím podařilo snížit dobu, kdy se věnuju něčemu jinému, než bych měla, na minimum. Netvrdím. že mám nějaký univerzální návod, ale přišla jsem na pár věcí, které u mě (většinou) fungují.

Klíčem je dávat si odměny (ve formě pár minut prokrastinace).

Jeden díl seriálu ničemu neublíží. Ale nesmí to být seriál, který skončí tak napínavě, že se hned musíte podívat na další díl. Pokud jako já dělíte seriály na dvacetiminutové a čtyřicetiminutové, tak mluvím o těch kratších. Většinou komediální seriály, které nemají přehnané dějové ambice. U mě tohle funkci plní New Girl a The Mindy Project. Oba seriály mají podobnou sestavu: hlavní postava je holka (Zooey Deschanel, Mindy Kalling), která je vtipná a roztomilá a okolo kluci-kamarádi a kluci-potenciální boyfriendi. Zápletky jsou často přitažené za vlasy (o tom, že třeba Mindy Project je z lékařského prostředí, ale všichni do práce chodí víceméně jenom na pokec v kuchyňce, ani nemluvím), ale je to takové uvolňovací a když to skončí, už nad tím nepřemýšlíte a můžete se vrátit k tomu, co jste dělali předtím. Pokud si chci pustit dvacetiminutový seriál, který vážně zbožňuju (a nejspíš si taky budu chtít hned pokračovat dalším dílem), jdu do The Big Bang Theory nebo That 70s Show. Ale o tom asi nemusím ani psát.

Bloglovin'. Pokud jsem někdy up-to-date se všemi blogy, které sleduju, je to během zkouškového období. Dávám si pauzy na prohlédnutí pěti nebo deseti příspěvků (ano, někdy je z toho patnáct nebo dvacet, nemám tak železnou vůli). Bohužel to obnáší otevření internetu a to se člověk neudrží, aby se nepodíval na Facebook a nezkontroloval email, i když tam nic nového není. Ale na procvičení sebekontroly je to rozhodně účinné. (Většina blogů, co sleduju, jsou módní blogy. Ty se zaměřují hlavně na fotky, text je vedlejší. Pokud čtete blogy, kde jsou delší články, tak si snižte limit.)

Hrát počítačové hry je špatný nápad. Je prostě nemožné je po hodině vypnout a vrátit se zase zpátky k učení. Můj kompromis je Game of Thrones Ascent, což je facebooková hra. Vytvoříte si postavu-lorda z Westerosu, za kterého hrajete, plníte questy, získáváte vliv - a taky postupujete v příběhu Game of Thrones. Vzhledem k tomu, že tam všechno hrozně trvá, je to na čtvrthodinovou prokrastinaci naprosto ideální (za pár hodin se můžete zase vrátit). A nutno říct, že to tam žije hlavně v době, kdy se vysílá nová série - i když ani teď už to není takové, jako třeba před rokem. Ostatně, já taky hraju intenzivně tak měsíc - dál než do začátku léta mi to asi (zase) nevydrží. (A pokud jsem někoho navnadila - hraju jako Ennoryx Cellador!)

A ještě něco: zjistila jsem, že čím míň času na učení mám, tím efektivněji se pak učím. Ale to je celkem nebezopečná metoda.

Pokud jste čekali, že mám nějaké tipy na to, JAK se učit (jako Lenka), tak vás zklamu. Učím se tak, že to čtu pořád dokola a doufám, že mi v hlavě něco zůstane. A taky si zvýrazňuju a občas něco vypisuju. Překvapivě to většinou funguje, i když se před testem (nebo i po něm) připadám, že nevím vůbec nic.

Takže hodně štěstí, pokud máte zkoušky - a co nejdelší prázdniny!