čtvrtek 16. října 2014

Alexandra Potter a další průměrná romantická komedie

What's New, Pussycat? (česky Co je nového, kotě?) jsem náhodou našla v Levných knihách za 60 korun. Nejsem zrovna fanouškem ženských románů, ale o Alexandře Potter jsem chtěla dát šanci - vždyť vydání jejích knih v Česku (neznámé) nakladatelství Kristián doprovodilo monstrózní reklamní kampaní.

Jak změnit svůj život

Reklama ve mně vzbuzovala dojem, že Alexandra Potter se zásadně liší od jiných autorek románů pro ženy (chick-lit), které jinak nepatří mezi moje oblíbené žánry. Že její knihy jsou zajímavé, napínavé a originální. Prostě ne takové ty rádoby romantické příběhy s nepříjemnými hrdinkami, které se ve třiceti chovají jako puberťačky a o které mají z nějakého důvodu zájem nejatraktivnější muži v okolí. Bohužel, přesně taková prvotina Alexandry Potter je.

Delilah chce změnit svůj život. Na základě dvouminutového setkání s Charliem, o kterém neví vlastně vůbec nic (ale je přesvědčená, že je to ten pravý) se rozejde s přítelem, opustí svůj starý život v Bradfordu a odjede do Londýna se svým psem a deskami Toma Jonese. Tam se seznámí se Samem a jeho excentrickou kamarádkou Vivienne, která ji u sebe nechá bydlet. A dělá všechno pro to, aby získala svůj vysněný život - s Charliem.

Vyumělkované postavy

Následuje příběh typu chce-jednoho-ale-ten-pravý-je-přitom-přímo-vedle-ní. Od okamžiku, kdy se na scéně objevily všechny postavy, mi bylo naprosto jasné, jak to skončí. Delilah to ale z nějakého důvodu prostě nedocházelo. Čímž mi byla čím dál nesympatičtější. (Ne, že by si mě na začátku získala - tím, jak se bez jakéhokoliv plánu upnula na svoje představy o novém životě působila přinejměnším trochu hloupě a nevyzrále.) Vůbec všechny postavy na mě působily příliš vyumělkovaně - je vidět, jak se autorka snažila, aby každou nějak odlišila, aby každá z nich měla něco osobitého - až všichni působí trochu uměle. Sam je až moc slušný, Charlie úplně přesně takový, jako čekáte (sladký na povrchu, kyselý uvnitř), Vivienne zase moc očividně extravagantní.


Nejvíc se mi líbilo prostě to, že se What's New, Pussycat? odehrává v Londýně. (Bohužel Alexandra Potter se jako rodilá Britka moc nezabývá jeho krásou.) Přesněji v Notting Hillu. Při čtení jsem si představovala pastelové domky na Portobello Road. V době vydání - rok 2000 - to teprve začínala být ta předražená čtvrť, jakou dnes bezpochyby je.

What's New, Pussycat? je další příspěvek do řady "romantických komedií" pro ženy. Nijak nepřevyšuje průměrné příběhy tohoto typu, není ale ani o nic horší.

Hodnocení: 3/5

Goodreads
Alexandra Potter: What's New, Pussycat? (Co je nového, kotě?)
Nakladatelství Hodder Ome 2011
303 stran
(Obrázky goodreads.com, weheartit.com)