sobota 22. února 2014

Lola není Anna, i tak si ji ale užijete

Stephanie Perkins umí psát jako málokdo. Pokud jste četli její první knihu Polibek pro Annu (Anna and the French Kiss), určitě víte, o čem mluvím. Z tématu, které v anotaci vyzní celkem tuctově, dokázala vytvořit tak dokonalý příběh, že se nebudete moct ani nadechnout, dokud nebudete až na samém konci. Platí to samé pro druhou část volné trilogie Lola a kluk od vedle?

Z Paříže se autorka přesunula do San Franciska (jehož popisy ve mně neustále vzbuzovaly touhu jet se tam podívat... aspoň na Google Earth), kde v jednom z pastelově nabarvených domů bydlí sedmnáctiletá Lola se svými dvěma táty. Ti zásadně neschvalují jejího o pět let staršího přítele Alexe, který hraje v rockové kapele. A do vedlejšího domu se právě (znovu) přistěhoval Cricket Bell, který Lole zlomil srdce a ona už ho nikdy nechtěla vidět. Ale je tak neskutečně milý. A možná to celé bylo úplně jinak.

Ani chvilka oddechu

Rozhodně nečekejte nějaký banální milostný trojúhelník. Ačkoliv je už po pár kapitolách jasné, jak to všechno dopadne, důležitá je ta cesta, kterou se Lola dostane ke svému šťastnému konci. Autorka dokáže mezi hlavním párem vytvořit pomocí pár slov takovou chemii, že postavy přímo vystupují ze stránek a vám se na ně prostě chce křičet, aby se vzpamatovaly a něco s tím vším udělaly. A přestože Lole trvá doslova věky, než jí to dojde, nemohla jsem se ani na chvíli zastavit, dokud se tak nestalo. A o to vlastně u dobré knihy jde.

Hořkosladká příchuť

Ale Lola prostě není Anna. Jakkoliv roztomilý a skvěle napsaný tenhle příběh je, rozhodně mě nedokázal dostat do kolen tak, jako první kniha Stephanie Perkins. To, že v něm vystupují právě její hlavní postavy Anna a St. Clair - sice spíš okrajově, ale dost na to, aby průběh ovlivnily - jen přispělo k tomu trochu hořkému pocitu, který jsem po dočtení měla. Chci vědět, co se děje s Annou a Étiennem po skončení jejich velkého příběhu? Potřebuju to vědět? Neskončil Polibek pro Annu tím nejlepším možným způsobem, který žádné pokračování nepotřebuje? Na to si asi budete muset odpovědět sami. Ale jako první si přečtěte Annu!

Hodnocení: 4/5

Goodreads
Stephanie Perkins: Lola a kluk odvedle (Lola and the Boy Next Door)
Nakladatelství CooBoo (Albatros Media) 2013 (2011)
1. vydání
305 stran
Překlad Jana Montorio Doležalová
(Obrázek: goodreads.com)

Žádné komentáře:

Okomentovat